Despre Fanioane

Fanioanele sunt, în accepțiunea originară (fr. fanion), stegulețe mici, de formă triunghiulară, folosite la semnalizare, în armată, la căile ferate etc. În accepțiunea contemporană însă, fanioanele sunt obiecte simbolice folosite în activitățile cu componentă de reprezentare.

Pe fanioane sunt reproduse, la o scară mai mică, însemnele și/sau culorile distinctive ale unui stat, ale unei națiuni, ale unei categorii de forțe sau unități militare, ale unei organizații, asociații, instituții sau companii – însemne care de obicei figurează pe drapelele acestora.

Fanioanele sunt prezente pe mesele de tratative ale unor întruniri internaționale, marcând simbolic locul sau zona fiecărui participant, pe birourile conducătorilor de instituții, organizații etc., pe mesele din sălile de protocol, pe standurile participanților la târguri și expoziții internaționale sau pe mesele unor dineuri cu participare internațională. Aceste fanioane sau stegulețe sunt cuprinse în categoria așa numitelor table flags – steaguri de masă. Ele sunt așezate pe suporturi din lemn, metal sau alte materiale în așa fel încât să fie vizibile dar să nu deranjeze comunicarea dintre participanți.

Alta categorie de fanioane, dată de destinația lor, este cea a fanioanelor de schimb: exchange-flags. Acestea sunt folosite cel mai adesea în cadrul unor competiții sportive și sunt schimbate de participanți la începutul sau la sfârșitul întrecerilor. Organizatorii pot oferi de asemenea sportivilor, echipelor sau cluburilor fanioane personalizate care pot fie să marcheze participarea acestora la competiție, fie ca premii, alături de cupe, medalii, plachete sau diplome. Fanioanele și stegulețele sunt achiziționate de către fanii cluburilor sportive dar și de către colecționari.

O a treia categorie este cea a fanioanelor și stegulețelor auto – car flags. Unele sunt concepute special pentru înaltul protocol de stat, altele sunt simple.

Nota de eleganță a fanioanelor este dată de noblețea materialelor alese ca suport, de tipul și acuratețea tehnicii prin care se reproduc imaginile, dar și de finisaje. Pentru finisaje se folosesc cusături ornamentale, șnururi și panglici decorative, franjuri, ciucuri, diferite tipuri de dantelă etc.

Formele fanioanelor sunt extrem de diverse: de la cele cu forme regulate (triunghi, dreptunghi, pătrat) până la cele cu forme speciale.